Regeerakkoord: Meer aandacht voor mantelzorg
Vanmiddag hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. De expliciete aandacht voor mantelzorg valt daarin op. Niet alleen in woorden maar ook investeringen die mantelzorg beter mogelijk moeten maken. De Coalitiepartijen kiezen niet voor nieuwe hervormingen, maar willen een aantal problemen aanpakken.
In het regeerakkoord is te lezen:
Extra investeringen:
- Er komt 180 miljoen deze kabinetsperiode beschikbaar voor het manifest ‘Waardig ouder worden’. Hierin zit onder andere 35 miljoen voor respijtzorg en dagopvang. Deze middelen zijn bedoeld om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen en de mantelzorger te ontlasten.
- Een extra investering van 55 miljoen voor vier jaar voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Mezzo zal erop toezien dat hiermee ook de mantelzorger op weg wordt geholpen in het zorglandschap
Eigen bijdrage
- De Wmo eigen bijdrage wordt vanaf 2019 gemaximeerd tot 17,50 per vier weken en zal in de vorm van een abonnement worden ingezet. Dit verlaagt niet alleen de financiële druk op mantelzorgers, maar zorgt naar verwachting ook voor een verlaging van de regeldruk. Onduidelijk is of de maatregel geldt voor alle Wmo-voorzieningen.
- Vanaf 2018 treedt er ook een verlaging op voor de eigen bijdrage in de WLZ.
- De huidige anti-cumulatie regeling blijft hierbij intact: als een huishouden al een eigen bijdrage betaalt voor Wlz-zorg, dan betaalt het geen eigen bijdrage voor een Wmo-maatwerkvoorziening.
Overig
- Het pgb blijft in alle zorgwetten verankerd
- Er wordt ingezet op minder bureaucratie en minder regels. Om hiertoe te komen worden ook met mantelzorgers gehoord.
- In de ouderenzorg wordt 2 miljard euro geïnvesteerd, met name in de verpleeghuiszorg. Investeringen komen er in meer personeel, betere kwaliteit van zorg en verminderen van administratieve druk.
- Er wordt ingezet op het vergroten van het gebruik van e-health toepassingen.
- Tot slot worden maatwerkzorg voor meervoudig gehandicapte kinderen en integrale zorg voor GGZ-cliënten genoemd.
Meer informatie
(bron: www.mezzo.nl)